Galuste cu caise (sau cu prune)

Ingrediente:

-400gr. cartofi fierti și zdrobiți
-100gr. făină albă
-2 gălbenușe
-2 linguri gris
-2 linguri zahăr brun
-1 lingură unt
-un vârf de cuțit de sare
-10-12 caise (dacă sunt mai mici)
-100 ml. ulei
-0 cană gris (poate mai putin)

Mod de preparare

În primul rând speli cartofi și îi pui la fiert. Eu îi pun la fiert în coajă și după ce sunt fierți îi dau prin mașina de carne. După ce ai zdrobit cartofii adaugi făina, gălbenușele, zahărul,grisul. sarea și untul, și frămânți aluatul. Acesta trebuie să fie suficient de tare pentru a putea rupe bucăți din el, oricum ți se va lipi de mâini din cauza amidonului din cartofi. Dacă caisele sunt mai mici scoți sâmburele și în locul lui pui un cub de zahăr, dacă nu , rupi caisele și pui o jumătate (la fel procedezi și cu prunele). În orice caz trebuie să ai totul pregătit pe masă: caisele, făină și aluatul, și o tavă tapetată cu făină pe care să pui găluștele formate. Cu mâinile date prin făină iei o bucățică de aluat îl aplatizezi și pui în el caise, aluatul trebuie să învelească bine caisa. Eu fac cam jumătate din aluat cu caise și din restul fac puțișoare sau ,,cătane moarte,, (în Banat la soldați li se spunea cătane). După cum poți să vezi și în filmuleț (sper că se vede) rup o bucată de aluat pe care îl rulez până e ca degetul de gros (dacă ai degete subțiri cam ca două degete), îl tai în bucăți de 4-5 centimetri pe care le mai rulez puțin. Puțișoarele le pun ultimele la fiert singure și ultimele  pentru că trebuie lăsa-te doar 7-10 minute.  Într-o oală mare pui cam 4-5 litri de apă la fiert, adaugi 2 lingurițe de sare, și când fierbe apa dai focul la mediu și pui o parte din găluște la fiert cam 15 minute. Le scoți cu o lingură cu găuri  într-un castron cu apă rece unde le lași cam 5 minute și le pui într-o strecurătoare să se scurgă. Procedezi la fel cu toate până le termini de fiert. Într-o tigaie mai înaltă pui uleiul și când s-a încălzit pui grisul și mesteci pe foc mediu, poți să folosești pesmet dacă îți place (mie nu îmi place gustul de pesmet), dureza cam 10 minute până e gata, dar când începe să se rumenească trebuie să mesteci des pentru a nu se arde. Când e gata stingi focul și pui o lingură de apă rece și mesteci repede, acum eu pun și 2 linguri zahăr brun sau de care preferi. Iei câte 2-3 găluște le dai prin gris și le pui intr-u castron (eu folosesc castronul în care le-am pus în apă rece), la sfârșit dai și puțișoarele prin gris și pui găluștele înapoi în tigaie. Poate ți se pare cam mult de lucru (mie îmi ia cam 2 ore până termin dar eu fac de obicei 3-4 porții), dar merită. Pentru eficientizarea muncii (așa sunt eu , eficientă) când începi să faci găluștele, pui apa la fiert (oala ai pregătit-o deja), când începe apa să fiarbă deja ai prima tură de găluște pregătite să le pui la fiert, și când ai terminat cu puțișoarele începi să faci grisul ca atunci când sunt toate fierte să le poți da prin gris. Singurul incovenient ar fi că sunt multe vase de spălat și ai mâinile foarte lipicioase (cel puțin așa spun fetele mele atunci când mă ajută, rar).

                                         Sper că ți-a plăcut rețeta, și dacă o încerci sunt convinsă că o să îți reușească ,dacă, respecți gramajul și timpul de fierbere. Mulțumesc pentru răbdarea pe care ai avut-o să citești această rețetă (cam lungă cei drept și în prima fază te poate speria). Aștept comentarii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *