Cremeș (crempită – de la cremă și pită)

            Ingrediente:

-1 kg. făină

-2 gălbenușuri

-2 linguri de oțet dizolvate într-o cană de apă călduță

-1 linguriță zahăr

-1 linguriță sare

-500 gr șmer (untură mare)

     Crema:

-5 ouă (separi gălbenușele de albușuri)

-1 litru lapte

-200 gr. zahăr

-150 gr. amidon de porumb

-1 păstaie de vanilie

                  Mod de preparare

    Nu este obligatoriu să faci și foile, le găsești în supermarketuri și congelate (trebuie doar să le coci), și gata coapte. Sunt mult mai bune foile, dacă le faci tu. Poate nu aș fi făcut dacă, nu aveam șmerul de la porc (untura mare), pe care l-am măcinat (prin mașina de carne). Într-adevăr, este mult de lucru dar, satisfacția e pe măsură. Avantajul e că, poți să faci aluatul când ai timp, și îl porționezi, îl bagi la congelator, și îl folosești când vrei, cu condiția să îl decongelezi din timp. Din aceste ingrediente îți ies cam 7-8 foi. Din 750 gr. făină, gălbenușele, sarea, zahărul, frămânți un aluat, împreună cu oțetul dizolvat în apă. Nu torni toată apa de la început, pentru că, în funcție de făina pe care o folosești, ai nevoie de toată apa sau de mai puțină. Aluatul trebuie să fie mai tare. Îl frămânți bine cam 5 minute. Îl pui deoparte și, amesteci șmerul (poți să folosești și unt, doar că trebuie să aibe cel puțin 80% grăsime) cu 200 gr. făină (restul de făină, adică cam 2 pumni, îi păstrezi pentru a pune pe masă atunci când întinzi aluatul). Cu un sucitor întinzi aluatul (cam 50/50 cm.), peste el, în mijloc, pui șmerul, și împături marginile aluatului peste (drepta, stânga, sus, jos). Îl întinzi încă o dată și îl împături (sus, jos, stânga, dreapta), îl pui pe o farfurie, îl acoperi cu folie alimentară și îl bagi în frigider pentru jumătate de oră. Continui cu întinsul și împăturatul de cel puțin 4 ori. După fiecare împăturire îl ții la frigider (trebuie să lucrezi cu aluatul rece). Încălzești cuptorul la 200 de grade, pui o cratiță cu apă în cuptor (pentru că aburul ajută să se facă foițe, foițe), întânzi foaia pe dosul tăvii și o pui la cuptor pentru 15-20 minute (același lucru e valabil și pentru aluatul foetaj pe care îl cumperi).

     Crema: pui la fiert laptele cu păstaia de vanilie (pe care ai secționat-o și i-ai scos semințele), când începe să fiarbă, iei oala de pe foc și o pui la răcit (afară, că e foarte frig). Pui la fiert apă într-o oală, peste care o să pui castronul cu crema adică bain-marin.  Între timp, freci gălbenușele cu 100 gr. de zahăr și un praf de sare, când încep să se deschidă la culoare adaugi amidonul, amesteci și torni încet câte puțin lapte temperat și strecurat (laptele trebuie să aibe 60 grade, dar dacă îl ții afară dacă e foarte frig, sau la congelator, până pregătești restul, ajunge la temperatură). Amesteci cu telul, pentru ca să nu aibe cocoloașe, și pui peste oala cu apă, care fierbe încet. Amesteci cu telul până se îngroașă, pentru a vedea dacă e bună crema iei un pahar cu apă rece în care pui căteva picături de cremă, dacă nu se dizolvă e gata. O scoți afară, la temperat până bați albușele cu restul de zahăr și un praf de sare. Încorporezi în cremă câte o lingură, două de albuș, amesteci încet, până îl încorporezi pe tot. Crema, așa calduță, o pui pe foaia coaptă, și stropită cu apă. După 2-3 ore poți să o tai și să o servești. Eu de obicei fac porție dublă de cremă și coc trei foi, pe două pun cremă și a treia, o sfărâm peste cele două. Dacă ți s-a părut că e cam lungă rețeta, îmi pare rău dar, am vrut să o poată face și cei care nu prea au de a face cu bucătăria. Sper că ți-a plăcut această rețetă, că de reușit sunt convinsă că îți va reuși.

                                 Poftă bună. Aștept comentarii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *