Clătite

            Ingrediente:

-400 gr. făină albă

-2 ouă

-un vârf de cuțit de sare

-2 linguri zahăr brun

-200 ml. ulei

-600-700 ml. apă minerală

             Mod de preparare

   Într-un castron mai mare, pui făina (cernută în prealabil). adaugi ouăle bătute puțin cu sarea și zahărul, 100 ml. ulei. Amesteci totul bine cu un tel, și adaugi treptat apa minerală. Aluatul trebuie să aibe consistența unei smântâni mai subțire. Îl lași să stea, la temperatura camerei, 1/2 de oră, faci acest lucru pentru a se activa glutenul. Amesteci din nou și vezi poate mai este nevoie să pui apă. Pregăteșteți tăvile de clătite (eu de obicei folosesc două pentru a termina mai repede, nu contează dacă nu au aceeași dimensiune). Într-o căniță, pui restul de ulei și o linguriță. Pornești aragazul la foc mediu spre mare, pui tăvile la încins, și pui câte o linguriță de ulei în fiecare tigaie la încins. Cu un polonic torni aluat în tigaia încinsă, în mijloc și în același timp răsucești tigaia încet pentru a o acoperi toată cu aluat. Cu o paletă de lemn întorci clătita, e mult mai ușor așa, decât să o arunci în aer și să o prinzi pe partea cealaltă. De obicei prima clătită nu îți iese (se lipește, se rupe), nu te speria, asta  se poate  întâmplă pentru că nu e incinsă suficient tigaia, sau e aluatul prea gros. Dacă e prea gros mai adaugi apă . Trebuie să dozezi aluatul pe care îl pui în tigaie pentru a-ți ieși clătitele subțiri.  Continui să faci clătitele până termini aluatul (sau până consideri că îți ajung și arunci restul de aluat). Le servești cu gem sau nutela, sau goale, așa cum le mănâncă nepoțelul meu. În loc de apă minerală poți să folosești lapte. Poți să faci ți clătite cu mere. Pui într-un alt castron din aluat (2-3 polonice), iei un măr și îl tai felii subțiri (binențeles prima oară scoți cotorul), le pui în aluat, și cu lingura pui în tigaia încinsă, felie de măr cu tot cu aluat. Sper că ți-a plăcut rețeta, că de reușit sunt convinsă că îți va reuși.

                    Poftă bună. Aștept comentarii.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *