Murături

   În sfârșit am reușit să termin de pus toate murăturile. Am fost foarte eficientă și am pus, într-o zi ardei cu varză, varză pentru sarmale (adică căpățâni întregi), varză tocată și conopidă cu castraveți. Pentru a termina totul în cîteva ore (mi-a luat 3 ore), am chemat ajutoare, altfel nu știu când a-și fi terminat. Eficientizarea muncii, înseamnă să știi, să dai ordine, să-i pui pe fiecare să facă ceva la ce se pricep. Din totdeauna am pus murăturile cu participarea tuturor celor din familie, anul acesta au participat și doi dintre ginerii mei (unul dintre ei și-a dorit foarte mult să participe, la sfârșit și-a dat seama că este multă  muncă și întrba cât mai avem până terminăm, de aceea ai grijă ce îți dorești, pentru că s-ar putea să ți se împlinească dorința). Pe ei i-am pus să radă varza (și au ras și tot ras). Pentru ardeii cu varză (care sunt foarte apreciați la mine în familie), pentru un butoi de 30 l. am folosit 8 kg. de ardei, curățați de cotor, spăla-ți și presăra-ți cu sare mare. Îi lași deoparte până razi varza. Pe fundul butoaielor (la toate butoaiele am pus aceleași ingrediente) pui crengi de mărar, crengi de cimbru, usturoi (desfăcut în căței, dar necurățat de coajă), hrean (nu trebuie să îl cureți, îl speli bine și îi tai capetele), boabe de piper. Varza rasă o freci cu sare (la două verze rase, 4-5 mâini de sare, noua unitate de măsură), umplii ardeii și îi așezi în butoi sau borcan, rând după rând. Pe la jumătate mai pui 2-3 fâșii de hrean (cum ți-am mai spus hreanul nu lasă să se înmoaie legumele), și continui, deasupra pui din nou, crenguțe de cimbru, de mărar, hrean, usturoi (cam o căpățână desfăcută) și boabe de piper. La varza pentru sarmale, scoți cotorul și pui în locul lui o lingură de sare și câteva boabe de porumb (4-5 boabe), aranjezi căpățânile de varză în butoi. Între verze, pui pungi cu varză tocată. Acum câțiva ani, o cunoștință, mi-a spus că pune în pungi (cât consideri că îți trebuie la o porție de mâncare), varza tocată, înainte puneam un rând de varză căpățâni, un rând de varză tocată. Binențeles că varza tocată nu stătea cum vroiam, adică era un amalgam în butoi de nu mai știai ce e. Înțepi punga cu o scobitoare când o pui în butoi (dacă o înțepi mai repede o să curgă zeama de la varză), în acest fel se murează și varza tocată și nu se împrăștie prin tot butoiul. În alt butoi pui conopida, pe care ai desfăcut-o în buchețele și ai spălat-o bine (e foarte important să speli totul foarte bine), și castraveții, un rând un rând din fiecare, hrean între și crengi de mărar și cimbru. La copida cu castraveți am pus și 1 kg. de ardei iuți (dacă îți place). Cel mai mult a durat până am pus apa cu sare, la un litru de apă o lingură cu vârf de sare și la o oală de 8 litri de apă am mai pus 2 linguri de sare în plus (pentru siguranță). O fierbi, pentru a se topi sarea și o torni fierbinte peste murături. Sper că ți-au plăcut rețetele pe care ți le-am dat, și ti-au fost de folos.

       Poftă bună (peste o lună). Aștept comentarii sau întrebări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *