Tort de nucă

Tort de nuca     Ingrediente pentru blat:

-10 ouă- separi gălbenușele de albușuri

-10 linguri zahăr tos

-6 linguri de făină

-6 linguri de nucă măcinată

-1 linguriță praf de copt

-1 linguriță bicarbonat

        Pentru cremă:

-300 gr. nucă măcinată

-200 gr. zahăr tos

-un pahar lapte

-200 gr. unt

-50 gr. zahăr pudră

pentru însiropat – 1 lingură zahăr dacă ai lichid e mai bun

                           – 1 lingură rom sau coniac

                            Mod de preparare

   De câțiva ani nu am făcut tort de nucă, după o rețetă veche (mă refer la rețete de acum 25-30 de ani), mie îmi place foarte mult tortul de nucă (cu nucă, mă rog). Pornești cuptorul la 180 de grade. Într-o tavă rotundă pui hârtie de copt, eu am două tăvi identice, și pentru a nu fi nevoită să tai blatul după aceea, am împățit amestecul în cele două tăvi (nu reușesc niciodată să îl tai egal). Bați albușele spumă cu un vârf de cuțit de sare, adaugi zahărul tos (în ploaie, tot o dată, nu contează, părerile sunt împărțite), adaugi gălbenușele. Cerni făina cu bicarbonatul și praful de copt, le adaugi în amestecul de mai sus, adaugi și nuca și amesteci ușor dar bine. Torni aluatul în tăvi (sau tavă) și îl pui la cuptor pentru 30-35 de minute. Când îl scoți îl mai lași în tavă 10 minute, Îl scoți (aici intervine tava cu fund detașabil, ți-am zis că așa trebuie să fie, nu) și îl pui pe un grătar la răcit și faci crema.  Pentru cremă, trebuie să fie untul la temperatura camerei. Amesteci zahărul tos cu nuca și torni peste paharul de lapte fierbinte, pui o farfurie sau un capac peste și lași 5 minute acoperit. Lași nuca la răcit și amesteci untul cu zahărul pudră, pui câte o lingură de nucă în unt, până o pui pe toată. La sfârșit adaugi câțiva stropi de rom, coniac sau votcă, face crema mai spumoasă și intensifică aromele (nu pui esență, este plină de chimicale și are un gust foarte pregnant de artificial). Înainte de a umple tortul, e bine ca, întotdeauna, să întorci blatul invers, cu susul în jos, în acest fel partea pe care pui crema va fi dreaptă, nu aști nevoit să îl îndrepți cu cuțitul. Însiropezi blatul (mie nu îmi place blatul însiropat, dar la blatul cu nucă trebuie), amesteci lingura de zahăr cu romul sau coniacul și cu 2 linguri apă, însiropezi amândouă blaturile. Jumătate din cremă o pui pe blatul de jos, cu cealaltă jumătate îl învelești pe lateral și partea de sus. Și gata, poți să îl servești. Sper că ți-a plăcut această rețetă, că de reușit, sunt convinsă că îți va reuși.

                  Poftă bună. Aștept comentarii.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *