Cum să îți organizezi timpul și munca în bucătărie

            Îmi permit să îți dau câteva sfaturi care, să te ajute, să te organizezi mai bine în bucătărie. De cele mai multe ori nu știi ce vei face mâine de mâncare, în cel mai bun caz, cu câteva ore înainte, te hotărăști. Sau când ajungi acasă de la servici, după o zi epuizantă, nu știi pe ce să pui mâna. Ideal ar fi, gândești meniul, cu o zi înainte, am spus ideal, dar, cum nu trăim într-o lume ideală…. Pentru că nimeni nu vrea să stea în bucătărie foarte mult timp, trebuie să fi organizat și să nu disperi dacă, îți lipsește un ingredient (sau două, trei). Poți să faci o mâncare bună, din ce ai prin frigider, congelator și cămară (șpais-așa se spune la cămară, în Banat). În primul rând trebuie să te gândești, cât timp ai la dispoziție, pentru a pregăti mâncarea. De exemplu, dacă trebuie să termini mâncarea într-o oră, cam 15 minute îți ia, până să pui mâncarea la foc. Ce poți să termini în 45 de minute? Carnea de pui se face repede, grătarele de porc din ceafă sau cotlet, ciupercile (un sote de ciuperci), papricașul de cartofi cu carne de pui, sote de mazăre (din conservă), și o supă de roșii. Deja ai două feluri de pus pe masă. Niciodată nu faci o rețetă nouă, fără, altceva de rezervă, adică, mâncare rămasă de cu o zi înainte, mezeluri în frigider, etc, pentru cazul în care nu îți iese rețeta cea nouă. Te poți abate de la rețetă, de exemplu, în rețetă scrie că trebuie să folești spaghete, tu nu ai, dar ai în casă paste pene, foloseștele pe alea, nu se termină lumea că nu ai spaghete. Sau la o rețetă trebuie să folosești carne tocată de porc și tu nu ai decât de vită, nu este nici o problemă, doar să ții cont că, carnea de porc e mai grasă decât cea de vită, pune mai multă grăsime (ulei, untură, unt). Întotdeauna, trebuie să începi pregătirea mâncării, cu felul care trebuie să fiarbă sau să stea în cuptor cel mai mult. Pentru masa de duminecă, de exemplu, sau pentru când ai invitați, încearcă să faci un meniu, din care, mare parte să îl poți pregăti cu o zi înainte. Eu, întotdeauna, fierb supa de sâmbătă. În felul acesta nu trebuie să stau dumineca, prea mult în bucătărie. Pentru o masă mai pretențioasă (când îți vin socrii în vizită), nu te pune să pregătești, feluri de mâncare, pe care trebuie să le faci pe loc. În primul rând, pierzi multe momente (unele frumoase), în al doilea rând , riști să te enerveze ochiul critic al soacrei, sau al cuiva cu mai multă experiență în bucătărie. Orice fel de carne, dacă o pui în marinată, se gătește mult mai repede, și este mai gustoasă. Carnea de pui, e bine să o ții cel puțin două ore în lapte bătut, cea de porc și de vită, pentru friptură, o poți ține în marinate care conțin oțet, zahăr, miere, etc.cu cât ții carnea mai mult în marinată, cu atât e mai bună. Atât pentru azi, sper să îți fie de folos sfaturile mele. Gătește cu pasiune, îți spun sigur că toată lumea va  simți și va aprecia altfel, mâncarea pe care o faci.                                                                                                                                                                                                                                Poftă bună. Aștept întrebări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *